Próbasmink a sminkes szemszögéből… a nyers valóság

1. telefon csörgés….

– Halló tessék Jakab Nóri vagyok
– Halló szia, XY vagyok, szeretnék nálad időpontot foglalni esküvői sminkre.
– Szia, rendben parancsolj, mik a részletek?
– 2019. július 28-án lesz, de előtte mostanában elmennék egy próba sminkre, beírnál kérlek?
– Mikor? Ne haragudj nem hallottam rendesen.
– Igen 2019, csak szeretnék időben foglalni
– Értem, rendben, de majd csak októberben lesz naptáram, addig ha gondolod beszéljünk róla, mik az elképzeléseid, mi a helyszín ?
– Azt még nem tudom
– Rendben, mikor kezdünk, vagy mikorra kell készen lenned? Napközben vagy esti szertartás?
– Jaj, még azt sem tudom….
– Rendben, kérlek akkor októberben egyeztessünk telefonon. Addig nem tudlak próba sminkre be írni.

 

2. Messenger üzenet érkezik, XV még nem ismerősöd, de szeretné veled felvenni a kapcsolatot.

Menyasszony: Szia! XV vagyok, közelgő esküvőmre szeretnélek sminkesként téged, amely Debrecenben lesz augusztus 11-én. Helyszínre kellene érkezned, és előtte egy próba sminket is szeretnék, adnál nekem egy árajánlatot.

Válasz: Kedves XV! Nagyon köszönöm, hogy rám gondoltál, kérlek pillants bele az oldalamon a kiszállási feltételekbe, árakat is találsz ott. Kérlek írd meg, hogy mikor kellene ott lennem, vagy mikorra kell készen lenned. Miket kell tudnom, szeretnél előtte próba sminket, hány vendégnek szeretnétek még sminket.
Kérlek egyeztessünk minél hamarabb telefonon ez ügyben, így mindkettőnknek gyorsabb és alaposabb. Közeledik az augusztus.

Menyasszony: Rendben, akkor hamarosan kereslek!

10 Hét múlva újabb üzenet…

Menyasszony: Szia Nóri! Ezen a hétvégén alkalmas lenne nekem a próba smink, illetve akkor helyszínen további 4 embert kellene sminkelni, mikorra legyek ott szombaton?

Válasz: Szia! XV sajnos az időpont már foglalt, vártam a hívásod, de nemrég már le foglaltak az esküvőd napjára. 🙁

——–

Két nagyon életszerű példát mutattam be az elmúlt éveimből. Természetesen megértem, hogy sok az intézni való a nagy nap előtt, rengeteg szolgáltatóval egyezkedés és feladatlisták tömkelege. Tudom ezt nem jó hallani, jelen esetben olvasni, de Nekünk, esküvőipari -szolgáltatóknak ez a munkánk.

esküvői smink - próbasmink - Jakab NóraIgen, sajnos ennyire tényszerűen, lecsupaszítva: életetek Nagy Napja nekünk egy kellemes, de általános munkanap. Ugyanúgy hozunk döntéseket, és tervezzük meg, mint mások is a napirendjüket. Ha nem hívtok vissza, nem jeleztek vissza pár napon belül, gondolhatjuk azt, hogy más sminkes mellett döntöttetek, drága az árajánlat stb. Mivel a szombatokra több árajánlatot is ki adunk, ezért (én személy szerint legalábbis) nem tudjuk észben tartani ki válaszolt vissza, ki fontolgat még.
Teszek egy X-et a naptáramba esetleg egy névvel vagy egy várossal, hogy ide valaki jelentkezett és várakozok, szóval aznap nem utazok sehova… de ez még nem azt jelenti, hogy van időpontja az illetőnek.

A foglalás (nálam) konkrétumokkal történik, pl. ha helyszínre megyek 5 smink esetén akkor teljes árajánlatot adok, tudnom kell mikorra érkezem, mikor kell távoznom, mit kell vinnem. Mennyire vagyok összehangolva esetleg a fodrásszal stb. Ez alapján adok ajánlatot, és ha neked megfelel, akkor elkérem foglalóként az összeg felét.
Természetesen azt is nyújtom, amiben megegyeztünk.

Miért van erre szükség? Évente egy menyasszonyom mindig van (vagyis csak volt), aki “elfelejtett” időben szólni, hogy nem kell helyszínre menni, inkább csak őt kell sminkelni. Olyan is volt, más mellett döntött, de olyan is hogy elmaradt az esküvő… ami nekünk tényleg nagyon kellemetlen ha előtte héten tudjuk meg, hát még előtte nap… hiszen így lehet, hogy egy másik menyasszonynak nem jutott hely sminkre.
A helyszín vagy a ruha foglalásánál ellenben ez teljesen természetes metódus. Döntés esetén jöhet a foglalás, és ennek biztosítékaként a foglaló.
Így kérlek bocsássátok meg a nagyon hivatalosnak vagy bürokratikusnak tűnő hozzáállásunkat. Véleményem szerint mindenkit rosszul érintene, ha egyik hónapja fizetés nélküli szabadsággal telne …
Amennyiben minden időben pontosítva van, higgyétek el kenyérre lehet minket kenni 🙂

Próbasminkre érkeztél….

Rengeteg életszerű példát tudnék mesélni de tényszerű felsorolásként én a következőket javaslom minden kedves menyasszonynak:

 • Ne siess! Én sminkesként ha kell 35 perc alatt is tudok sminket készíteni, de nem fogok, főleg nem egy menyasszonyi próbasminket. Én teljes mértékben Rád szánom az időmet, szeretném ha jól éreznéd magad!
 • Ne mosd le estig! Ha nem akarod, hogy lássa a vőlegény akkor napold a találkozót estig, különben honnan tudod meg, mennyire tartós? Hogy fog ki nézni este 10-kor egy meleg nap után, evés- ivás után? Tudnod kell miért fizetsz, nemigaz?
 • Engedj a csábításnak. Próbálj ki olyat ami még nem volt, de mindig szerettél volna, DE! Azt meg kell értened, ez nem a hétköznapi sminked, ezt is meg kell tanulni viselni, a menyasszonyi ruha sem tornaruha! 🙂
 • Egyszerre egy sminket csináltass. Ezt hogy értem? Idő szűke miatt hajlamosak vagyunk kicsit húzni a dolgon…
  volt olyan esetem amikor a menyasszony egyik szemére ilyet másikra olyat akart…. Azt kérdeztem ki fogja eldönteni melyik áll jobban? Alapvetően olyan az emberi szem , hogyha aszimmetriát lát elkezdi javítani a képet… ezért is csinálunk sokszor képeket is a sminkről…
  Meglátásom szerint ezen az eseten semmi nem segít, csak bonyolít, az aszimmetria még senki ember lányának nem állt jól…
 • Nem ajánlom idő szűke miatt, hogy mossuk le és rögtön csináljunk egy másikat. Nincs is idő levonni a tanulságot, illetve ezek a vízálló sminkek nem erre lettek ki találva, nem is jönnek le egyszerűen, (hiszen ez a dolguk). A smink tartósságára általában 24 órás garanciát vállalunk, azonnal lemosás esetén a bőrünknek nagyon megterhelő egy újabb sminkelés.
 • Befejezésül, ha valami nem klappol, mondd el!!! Kommunikálj! Nem tetszik a smink, nem vagy benne biztos hogy ez a szín mégis jó neked, mégis csak kellene az összes koszorúslánynak pilla vagy bármi más, vagy éppen 2 ember mégsem kér sminket, kérlek mondd el! Mi is emberek vagyunk, hibákkal vagy más meglátásokkal, de legtöbbünk szereti amit csinál, elfogadja a változtatásokat még az építő kritikát is! És rugalmasan de mindent igyekszünk a Te kedvedért megoldani, mert lehet hogy csak azon a napon, de akkor Érted vagyunk 🙂

Ui. Természetesen bármelyik menyasszonyom magára ismert, az csak a véletlen műve 🙂

esküvői smink - próbasmink - Jakab Nóra esküvői smink - próbasmink - Jakab Nóra esküvői smink - próbasmink - Jakab Nóra

Weboldal és elérhetőség:
norajakab.hu
norajakabstore.hu

Cikksorozatunk további részei:

 1. Hogyan válassz a nagy napra sminkest
 2. Próbasmink egy menyasszony szemszögéből
 3. Próbasmink egy sminkes szemszögéből
 4. Mit tegyek ha változtatni szeretnék a sminkemen? Sminket vagy sminkest váltsak?
 5. A Nagy nap – sminkben