9 + 1 tipp menyasszonyoknak a tökéletes esküvői képekért

Lakeside wedding, Kárpáti Gábor esküvői fotós

Álmaid esküvőjének megtervezése sok energiát és mindenre kiterjedő odafigyelést igényel, hiszen olyan napról van szó, amelyre életed végéig emlékezni fogsz. De míg a fejedben csak fel-felvillanó pillanatok, hangulatok és érzelmek maradnak meg, az esküvőről és a lagziról készült képek minden apró részletet megőriznek.

Ezzel persze lehet, hogy nem mondtunk újat, de vajon tudtad-e, hogy a profi, hozzáértő esküvői fotós megtalálása csak az első lépés ahhoz, hogy olyan képeket tarthass majd a kezedben, amikkel igazán elégedett leszel? Az alábbiakban közzétesszük a tíz legfontosabb esküvői fotózási tippet, amik kifejezetten menyasszonyok számára lettek összeállítva.

1. Oszd meg az elképzeléseid

Hozz létre egy 15-20 képből álló válogatást a választott fotósotok korábbi képeiből, amik neked a legjobban tetszenek. Itt nem az a lényeg, hogy pont ugyanolyan képek készüljenek, hanem hogy a fotós minél pontosabban lássa, milyen beállítások, fények, helyszínek, hangulatok állnak hozzád a legközelebb, és ezalapján készüljön fel a veletek közös kreatív és/vagy esküvői fotózásra.

Nagyon fontos, hogy a veletek dolgozó esküvői fotósnak pontos elképzelése legyen rólatok, a személyiségetekről, a kapcsolatotokról, a számotokra fontos dolgokról. (Ettől lesznek a szó szoros értelmében igazán személyesek az esküvői képek.)

Ezt a válogatást létrehozhatod Pinteresten is, vagy bármilyen más, neked tetsző alkalmazással, de akár egy levélben is elküldheted őket, a lényeg, hogy ne csak szavakkal, hanem vizuálisan is meg tudd mutatni, mire vágysz.

2. Írj pontos menetrendet az esküvő napjára

Sokszor előfordul, hogy a rossz időzítés miatt a pároknak egyáltalán nem marad ideje a fotózásra, és csak kapkodva sikerül pár ideges képet lőni a szertartásra rohanva. Vagy még annyit sem… Nagyon fontos, hogy pontosan megszabott ideje legyen a fodrásznak, a sminkesnek, az öltözésnek, a vendégvárásnak vagy bármi másnak, amit szeretnétek, emellett bőven maradjon idő a fotózásra is. Hidd el, a first look (amikor a vőlegény először pillantja meg a menyasszonyt) és a kreatív képek lesznek számodra a legfontosabbak, azokból fogsz kinyomtatva, bekeretezve a nappaliba fotót elhelyezni, azt kapják a szülők és a nagyszülők, és azokat fogod évtizedek múltán legszívesebben nézegetni. Ha nincs rohanás, harmónia és kiegyensúlyozottság fog rólatok sugározni.

Egy jó menetrend segítség neked is és a fotósnak is, hogy a kreatív fotózásra szánt legalább nettó egy – ha van rá lehetőség inkább másfél – órát (utazás nélkül) kényelmesen be tudjátok illeszteni a programba.

Például, ha balatoni esküvőt terveznétek, képzeld el, mekkora csalódás lenne, ha a kapkodás miatt épp csak a Balaton partján vagy balatoni panorámával nem tudnátok képeket készíteni.

3. Ne tervezz túl sok helyszínnel

Ha már a helyszínválasztásról esett szó, akkor figyelj arra is, hogy ne aprózzátok el magatokat. A balatoni esküvői példánál maradva, sokan esnek abba a hibába, hogy nem tudnak dönteni a sok csodálatos helyszín között, miközben akár az étterem melletti szőlőben is lehet nagyon jó képeket készíteni, akár Balatonnal a háttérben. Igen, Tihany is lenyűgöző, a Badacsony is mesés, meg a naplemente Szigligeten is, de ha nem akarsz több időt tölteni az utazással, mint a fotózással, akkor sajnos muszáj választani. 

Egy profi esküvői fotós kevés helyszínből is a maximumot fogja kihozni. Bízz a fotósotokban és a kreativitásában!

4. Válaszd a minőséget

Nem lehet elégszer elmondani, hogy olcsó húsnak híg a leve. Kizárólag megbízható, referenciákkal rendelkező, profi szolgáltatókat válassz. Az esküvőd megismételhetetlen, az egyik legfontosabb nap az életedben, és ha a sminkes késik, vagy a fodrász elrontja a frizurádat, esetleg a virágos elfelejti a megadott napra elkészíteni a csokrodat, az az egész napos hangulatodra rányomhatja a bélyegét, és ez a fotókon is meg fog látszani.

Ha van rá lehetőséged, bízz meg egy esküvőszervezőt a szervezéssel, ceremóniamestert vagy vőfélyt a nagy nap levezénylésével, így sokkal kevésbé lesz stresszes minden.

5. Egyeztess

Természetesen ne felejtsd el összehangolni a különböző szolgáltatók munkáját. A profik pontosan tudják, mennyi időre van szükségük a frizura és a smink elkészítéséhez (erre a biztonság kedvéért mindig számolj rá legalább negyed, de inkább fél órát). Így, ha netán valami probléma adódik, biztosan nem a fotózás idejéből fog elvenni a csúszás.

6. Dobálózz bátran

Igaz, hogy a rizst elég nehéz kiszedegetni a gondosan összehajlakkozott kontyból és a dekoltázsból, de bármilyen más látványelem, amit dobálni lehet, színesíti az esküvői képeket és extra hangulatot ad hozzájuk. Konfetti, virágszirom, papírrepülő, szappanbuborék – jöhet bármi, ami eszetekbe jut, és egy kis vidámságot csempész a vendégek arcára. Az őszinte mosoly és nevetés mutat a legjobban a képeken egy ilyen boldog napon.

7. Ne feledkezz meg az első pillantásról

Az esküvő napjának egyik legemlékezetesebb és legmeghatóbb eseménye, amikor a menyasszony és a vőlegény a készülődés végeztével először találkoznak egymással. A várakozásnak vége, egycsapásra minden más elhalványul, és csak ők ketten maradnak ebben a figyelemreméltó pillanatban. A „first look” fotózás során lehet a legérzelemdúsabb, igazán őszinte és spontán esküvői képeket készíteni. Kár lenne kihagynotok ezt a lehetőséget.

8. Válaszd a tökéltes időpontot

Bármelyik esküvői fotós megmondhatja, hogy legszebb képek délutáni fényeknél, naplemente előtt fél-egy órával az úgynevezett „aranyórában”, vagy épp naplementekor készülnek. Ha van lehetőség úgy szervezni, ezt az időszakot használjátok ki a fotózásra. Tudjuk, hogy ez nyári esküvőknél épp a vacsora idejére esik, mégis, ha megoldható érdemes egy kis időt ilyenkor is szentelni a képekre.

9. Szökjetek meg

No, nem arra gondolunk, hogy hagyjatok ott csapot-papot, de mikor már javában zajlik a buli, és a vendégek tudnak titeket nélkülözni egy kis időre, 15-20 percre osonjatok ki a sötétbe. Ilyenkor egy profi fotós irányításával teljesen más hangulatú, különleges képek tudnak készülni, amik felteszik a koronát a nap eseményeire, és méltó lezárását adják a csodálatos esküvőtökre való későbbi visszaemlékezésnek. 

+1 tipp: A jegyesfotózás

Bár nem mindenki igényli, a jegyesfotózás szuper dolog, elmondjuk, miért érdemes megfontolnotok, hogy az esküvő előtt néhány héttel, hónappal csináltassatok egy kötetlen képsorozatot is:

  • Ezek a képek segítenek ráhangolódni a helyzetre. Az emberek többsége nem színész vagy modell, kezdetben nehézséget okoz számukra fesztelenül viselkedni a kamera előtt. A jegyesfotózás alatt ezt a feszültséget teljesen fel lehet oldani, és az esküvőn már igazán laza, jóhangulatú képek fognak születni.
  • Alaposabban megismeritek a fotósotokat, beszélgettek, viccelődtök, másodszorra pedig már régi kedves ismerősként tudtok rá tekinteni, nem egy vadidegen szolgáltatóként.
  • Egyfajta gyakorlásnak is felfoghatjátok, ami nem csak időt spórolni segít az esküvő napján, de a végeredmény is sokkal jobb lesz tőle. Megismeritek a pózokat, a beállásokat, kipróbáljátok, melyik tetszik jobban vagy melyik előnyösebb, melyik az, ami esetleg kicsit kényelmetlen, így a kreatív fotózáson ugyanannyi vagy akár rövidebb idő alatt sokkal több jó fotó készül majd.

Szöveg: Zergi Vica, esküvői sminkes, újságíró
Fotók: Kárpáti Gábor, esküvői fotós
Weboldal:  http://lakesidewedding.hu
Instagram: https://www.instagram.com/lakesideweddingphotography/

Még több kép:  http://lakesidewedding.hu/galeria